Mitä Ars Kärsämäki on vuonna 2011

Mikä Ars Kärsämäki on?

ARS Kärsämäki on nykytaiteen näyttely, joka esittelee erityisesti nuorten tekemää suomalaista kuvataidetta. ARS Kärsämäen historia ulottuu vuoteen 2002, jolloin kuvataiteilija ja galleristi Pekka Luukkonen järjesti ensimmäisen ARS Kärsämäki näyttelyn. Tällöin näyttely esitteli pääasiassa pohjoissuomalaisten varttuneempien tekijöiden taidetta. Vuonna 2005 perustettiin Kärsämäelle Taideyhdistys Elsuupa, joka uudisti ARS Kärsämäki näyttelyn profiililtaan nuorten kuvataidetta esiin tuovaksi näyttelyksi. Vuodesta 2006 lähtien ARS Kärsämäki onkin ollut nuorten kuvataiteilijoiden areena. Vaikka näyttely tuokin esille erityisesti nuoria lahjakkuuksia, niin on aina mukana myös jo tunnettuja taiteilijoita. ARS Kärsämäki on avoinna kesäkuun alkupuolelta elokuun loppuun. Näyttelyn aikana järjestetään oheisohjelmaa, esimerkiksi eri työpajoja.

Linkkejä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/ARS_Kärsämäki

http://www.facebook.com/pages/Ars-Karsamaki/173751982645747?v=wall

Vuoden 2011 Ars Kärsämäki -näyttelyn kuraattori

Tervetuloa seuraamaan Ars Kärsämäki 2011 näyttelyn kuraattorin blogia. Olen Jussi Koitela, tamperelainen kuvataiteilija ja kuraattori. Osallistuin taiteilijana vuoden 2009 Ars Kärsämäki ”Ei kiitos taidetta” -näyttelyyn. Sen jälkeen olen mm. valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmasta, kuratoinut ja tuottanut MediaPyhät -tapahtumia Galleria Rajatilalle yhdessä kuvataiteilija Kaisa Luukkosen kanssa, kirjoittanut kuvataiteesta ½ -lehteen ja tehnyt omaan taiteelliseen työskentelyyn liittyviä projekteja. Tällä hetkellä työskentelen Ars Kärsämäki -näyttelyn lisäksi esimerkiksi Valokuvakeskus Nykyajassa Tampereella tuottaen mm. Backlight 2011 valokuvatapahtumaa sekä Korjaamon Galleriaan Helsinkiin ja Työväenmuseo Werstaalle Tampereelle tulevien yksityisnäyttelyiden parissa.

Linkkejä:

http://vimeo.com/jussikoitela

http://mediapyhat.rajataide.fi/

Vuoden 2011 Ars Kärsämäki -näyttelyn kuratointiprosessi

Itselleni on korostunut nykytaidealan sulkeutuneisuus ja epäkommunikoiva luonne. Tästä yhtenä esimerkkinä kuratointikäytäntö, missä taiteilijalle vain ilmoitetaan, että hänen teostaan tai teoksiaan on ajateltu tähän tai tähän näyttelyyn. Taiteilija ja yleisö eivät yleensä saa kuulla perusteluja sille, miksi kukin taiteilija on valittu johonkin projektiin. Monesti jää myös epäselväksi, oliko jotakin muitakin ehdokastaiteilijoita ja ketä ne olivat. Tämä työprosessien avaamattomuus mahdollistaa sen, että näyttelyitä tehdään vain niiden tuottajien ja kokoajien näkökulmasta, jolloin näyttelyyn osallistuvien taiteilijoiden ja yleisön näkökulmat jäävät huomioimatta. Mielestäni kuratointi- ja valintaprosesseja avaamalla saataisiin aikaiseksi parempia ja kiinnostavampia ympäristöjä esittää nykytaidetta.

Työprosessien läpinäkyvyys ja avoimuus mahdollistaisi myös sen, että näyttelyn kaikki osapuolet kuraattorista, taiteilijasta ja näyttelyn yleisöstä lähtien olisivat tuottamassa näyttelylle ja siinä nähtäville teoksille merkityksiä projektin alusta lähtien. Annamari Vänskä on kirjoittanut, että kuratointiprosessi tuo parhaimmillaan esille sekä kuraattorin että taiteilijoiden näkemykset ja muovaa niistä moniäänistä tulkintaa näyttelyssä käsiteltävissä olevista aiheista. Itse olisin valmis kokeilemaan prosessia johon kuraattorin ja taiteilijoiden lisäksi kuuluisi myös näyttelyn yleisö.

Tässä blogissa on tarkoitus tehdä Ars Kärsämäki 2011 näyttelyn kuratoinnista avoin ja läpinäkyvä prosessi. Tarkoitukseni on esitellä taiteilijoita ja projekteja, joiden ajattelen sopivan näyttelyyn. Näitä taiteilijoita ei siis ole valittu mukaan näyttelyyn vielä siinä vaiheessa kun he blogissa mainitaan vaan toivoisin valintojen muokkautuvan blogissa käydyn keskustelun myötä. Hienoa olisi myös jos mainittu taiteilija rohkenisi itse kommentoida blogia ja ilmoittaa julkisesti onko ylipäätänsä kiinnostunut osallistumaan näyttelyyn. Toivoisin myös vinkkejä itse itselleni tuntemattomista suomalaisista nuorista taiteilijoista, joiden teokset ja työskentely voisi sopia näyttelyn tematiikkaan. Erittäin tyytyväinen olisin jos blogi onnistuisi tuottamaan keskustelua esimerkiksi taiteilijavalinnoista tai näyttelyn otsikosta.

Linkkejä:

Juha-Heikki Tihinen/Annamari Vänskä: Kuratoinnin taidosta

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: Mitä Ars Kärsämäki on vuonna 2011

 1. Ossi sanoo:

  Mahtavaa että prosessi on saatu alulle. Odotan innolla mitä tuleman pitää. Toivotaan rohkeaa ja ennakkoluulotonta keskustelua.

 2. Krister sanoo:

  Hyvä!

 3. raija sanoo:

  Hienot suunnitelmat.

 4. Kukka-Maaria sanoo:

  Hei,
  pyydettiin ideoita nuorista taitelijoista, joiden työt voisivat sopia Ars Kärsämäki -näyttelyyn. Ehdotan Joensuussa vaikuttavaa kuvataiteilija Antti Raatikaista (ks. http://anttiraatikainen.com/galleria-2/), jonka teokset usein keskittyvät hahmottamaan tilaa – millaisessa ympäristössä elämme, ja mitä siinä oikein on vinksallaan.

 5. Ossi sanoo:

  Hei, mielestäni Raatikaisen teokset vaikuttavat mielenkiintoisilta. Itselle tuli mieleen, että ateljeekoti Villa Havussa oli viime kesänä mielenkiintoinen oululaistaiteilija Kaija Hinkula. Hän voisi ehkä sopia myös ARS Kärsämäen kattaukseen, tuolta osoitteesta löytyy ainakin joitain teoksia: http://kaijahinkula.blogspot.com/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s